Knäckebrödspizza

När mina dagar blir långa och stressiga har jag en förmåga att inte ha tid över till avancerad matlagning. Då är det lätt hänt att jag bara slänger ihop något för att bli mätt för stunden, men ibland är det svårt att hitta på vad man ska äta.

En tidigare kollega berättade för mig om sina studentdagar och om vad han ofta åt när han hade bråttom. Nu har jag glömt exakt vad han kallade sin rätt, men det var något i stil med Pizza Speciale, en knäckebrödspizza.

I stort sett är det en knäckebrödsbotten med tomatpuré, färska grönsaker och ost. Det är viktigt att man har mycket tomatpuré och vattenrika grönsaker eftersom det är vätskan som gör knäckebrödet mjukare. Jag säger mjukare eftersom det är svårt att få knäckebrödet helt mjukt. Man får helt enkelt experimentera fram vad som är bäst, men färska tomater och ananas är något att rekommendera.

Strö ut grönsakerna på den tomatpurétäckta knäckebrödsbotten. Lägg sedan på osten och kanske lite kryddor – lite oregano, basilika och timjan går alltid hem. Jag värmer alltid mina pizzor i vår Pizza Pronto från OBH Nordica, men det går lika bra i en vanlig ugn. I princip ska bara vattnet tränga in i bottnen och osten smälta, så ett par minuter på 225-250 grader borde nog räcka.

Även om bottnen inte blir jättemjuk så tycker i alla fall jag att det är en lyckad snabblunch. Mer tuggmotstånd än en vanlig pizza och om man orkar äta en hel håller man sig mätt i flera timmar.

Jag misstänker att knäckebrödspizzan också är ett perfekt tilltugg när man har filmkväll med några kompisar. Ibland är det skönt att slippa chips och popcorn.


Kommentarer

5 svar till ”Knäckebrödspizza”

 1. Profilbild för Kungen
  Kungen

  IG! Inge kött!

  1. Och jag som fått för mig att kungen kunde uttrycka sig mer sofistikerat och fylla min blogg med avancerade kommentarer, men ack så fel jag hade.

 2. […] This post was mentioned on Twitter by Johan Hermansson. Johan Hermansson said: Knäckebrödspizza http://bit.ly/9R27aW […]

 3. Härligt! Fantastisk idé, ska prova snarast 🙂

  1. Se till att ha mycket grönsaker och tomatpuré för att få knäckebrödet mjukt. 🙂