Blade Runner 2049

För mig har alltid Blade Runner varit den där sköna långsamma sci-fi-deckaren med sitt fantastiska produktionsvärde och riktigt bra skådespelarinsatser.

Jag måste säga att de känns som att de gjort ett bra val att välja Denis Villeneuve som regissör till uppföljaren, Blade Runner 2049. Jag tror inte Ridley Scott hade gjort den lika bra. Villeneuve fortsätter att leverera fantastiska filmer. Han vet hur man berättar med bilder och jag är rätt säker på att han kommer fortsätta vara ett av de tyngsta namnen i Hollywood långt framöver.

Uppföljaren både hyllar originalet och berättar en slags spegelhistoria samtidigt som den också är en fortsättning, och står på egna ben. Medan första filmen är en cyberpunk-deckare, så är även uppföljaren det, men med en mer framträdande emotionell kurva. Den är en slags återhållsamhet över varje scen vilket gör att jag fyller i tomheten själv.

Jag vet inte om jag skulle säga att skådespelarregin är fantastisk, men det är såklart något som är svårt att betygsätta när karaktärer ska spelas/försöka spela känslokalla. Däremot är bildregin helt fantastisk och varje scen som behöver tid för eftertanke får det. Bildspråket är genomgående riktigt bra, men jag tror inte jag hade hängt med i den övergripande arken om filmen hade saknat ljud.

Ryan Gosling gör ett riktigt bra jobb som K. Hans rörelsemönster passar verkligen in i världen. Harrison Ford spelar åter igen Deckard och gör det helt ok. Jared Letos karaktär är intressant, men får inte riktigt ta plats i den här filmen. Finns det en tanke om en uppföljare? Sylvia Hoeks har mer utrymme och sätter sin karaktär lika bra som Gosling. Det är också kul att se Edward James Olmos igen. Även Robin Wright, Ana de Armas och Dave Bautista gör sina roller bra, vilket inte förvånar mig.

Ofta är filmen helt utan musik vilket den vinner mycket på, men när musiken väl kommer så är det sköna synthar som kompletterar filmen väldigt bra.

Fotot av Roger Deakins är fantastiskt som det alltid är när han är inblandad. Det syns verkligen att de lagt tid på att ljussätta huvudelementen i varje bild med riktiga lampor.

Sammanfattningsvis är jag nöjd, men jag vet inte om jag är lika nöjd som jag är med första filmen. Men det kan mycket väl handla om att jag såg den i 3D, vilket den (precis som alla andra filmer) inte drog någon fördel av – snarare tvärtom. Men jag kommer att se om den i IMAX 2D och jag tror den kommer kännas mäktigare på en bioduk som använder en riktig projektor.